Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  Годината е 2022г., през юни има протести

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  Годината е 2022г., през юни има протести
Коментари Харесай

Как може да бориш „мафията”, когато си част от ОПГ

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg  

Годината е 2022г., през юни има митинги в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков. „ Христо Борисов, създател на първия български стартъп, оценен на един милиард $, разгласи през днешния ден във Фейсбук, че ще освободи чиновниците си от работа, с цел да отидат и да поддържат Петков ” – тръбят медиите. Компанията е Payhawk и е избрана за „ българския еднорог ” – започваща компания, постигнала милиард $ оценка. Следват редица хвалебствени публикации и решението му да пусне чиновниците си, с цел да отидат да поддържат кабинета „ Петков ”. Интересното е, че в изявленията, дадени в този интервал от въпросния Борисов, той стимулира решението си с обяснението, че е „ извънредно демотивиращо да гледаме по какъв начин хората, които се пробват да създадат смяна сега не получават поддръжка ”, а в действителност компанията е основана през 2018г., когато е управлявало държавно управление на ГЕРБ.

Но той репликира, че това бил извънредно сложен за тях интервал, тъй като привличането на вложители било мъчно – те нямали доверие в страната ни, тъй като „ знаели, че „ корупцията е на доста високо равнище ” и им е лишило 8 месеца да отворят фирмена банкова сметка в Лондон, тъй като били от България.

Няколко месеца по-рано, тогавашният министър на нововъведенията Даниел Лорер написа ласкателен статус във Facebook, с който дефинира деня, в който компанията е оценена за 1млрд. $, като исторически за страната ни.

И с цел да се стигне до 20.05.2024., когато изтече следващият абсурден запис на основни лица от Политическа партия – Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова, Николай Денков, изработен по време на последните парламентарни избори преди съставянето на Сглобката, в който още веднъж е намесено името на Payhawk, единствено че този път в много друг подтекст. Думите са на Бориславова, цитатът е буквален: „... че на „ Payhawk “ шефчето взима двайсе бона заплата, какво му пречи да вкара едни 10 хиляди, нали, и по този начин нататъка. И по тоя метод да се пробваме. И по тоя метод, съгласно мене, мога най-малко едни двеста – триста по този начин да режеме от цената, дет се вика. И да говориме с тях, само че в необятния състав. И няма да ги плащаме... ”

Да, това е същата компания, чийто непосредствен до Политическа партия началник преди две години се жалва, че по времето на държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, през 2018г., те са били на косъм от банкрут, тъй като непознатите вложители знаели, че корупцията у нас е на доста високо равнище и не желали да си рискуват парите у нас.

Не знам, не знам, вие по какъв начин мислите – допринасяла ли е, съдейки по думите на Бориславова, компанията на Христо Борисов, с цел да се въртят едни кешовици, едни нерагламентирани заплащания, едни схеми? Но другояче те са от тези младите, неопетнетите, иноваторите, честните, които носят новия морал...

Чий е записът?

По остаряла традиция, водачите на Демократична България и Политическа партия, както и топ ПР-ът на България Найко-Зайко Тицин, нагазили все по-дълбоко в тинята, нямаше по какъв начин да отрекат достоверността, само че измислиха една безумно пояснение, оповестено във Facebook няколко часа след приключването на записите, в което известие се оправдават, че още от 2023г. не им стигали парите, с цел да си финансират акцията, по тази причина просто търсели някакви способи. Но нищо неправилно и нелегално нямало в това! И стигат до извода, че българските служби, по поръчка на Движение за права и свободи и ГЕРБ, ги подслушвали.

А в действителност, както от дълго време се приказва, този и друи записи са правени от починалия към този момент Алексей Петров, погубен през август предходната година. Още тогава, малко след убийството му, нескрито се появиха не едно и две изказвания за връзките на Политическа партия с Петров, както и за близостта на бащата на Кирил Петков – Петко Петков със убития предприемач – по думи на самия Петров, който дори посредничал за среща на съпредседателя на Политическа партия и водача на ГЕРБ преди сформирането на ротационното държавно управление. Именно тогава се появи и информацията, че Алексей Петров, с протекцията на Политическа партия, се готвил да се върне в ДАНС при ново ръководство на тяхната партия, като декларираните от ПП/ДБ промени в службите, включвали и неговото предопределение там – като признателност, в случай че Политическа партия поемат контрола над службите.

Пламен Бобоков

И неговото име не се появява за пръв път. В записите от понеделник, Кирил Петков споделя по телефона: „ Здрасти…, какво правиш? А, супер. А, Пламене, да те запитвам, ти тъй като ги познаваш всичките, а, сега… още един милион и половина… за акцията. Имаш ли някой, дето може да даде за още малко пари? От… може да са публично, може да са импровизирано, както му е по-удобно на тоя човек. Обаче ще ни трябват за телевизионна реклама. Да, може каквото и да е. Каквото и да е, ще е сега от помощ… Ако малко ги такова, те са Борисов…, да, че се пробват. Да, мерси… Айде, да, добре, окей. Мерси. Да. ”

Но още през 2020г., водачът на Демократична България Христо Иванов е засечен да се качва в джипа на Пламен Бобоков. Обяснението на Иванов е, че обсъждали " значим културен план " на олигарха в Русе.

Бобоков е добре познато име. През февруари 2021 година Специализираната прокуратура внася в Специализирания углавен съд обвинителния акт против братята Атанас и Пламен Бобокови и още няколко души. Според следствието те са се възползвали от скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения, които са имали връзки с дъщерна компания на компанията им „ Монбат “. Атанас Бобоков е посочен и като началник на проведена незаконна група и укриване на налози в изключително огромни размери, Пламен Бобоков беше упрекнат за присъединяване в незаконната група. Но след това се стигна до закриването на спецсъда, а делото против братята беше прекъснато и върнато на прокуратурата.

Най-скъпите акции за последните години са на ДБ/ПП, само че клетниците нямали пари

Още през 2021г. излиза наяве – в тази публикация, че най-скъпата цифрова акция е на Демократична България, като във Facebook рекламата им е на стойност 121 575 евро за две години или приблизително по 10 000 лв. на месец, настрана рекламните акции със спонсорирани постове на Христо Иванов и Ивайло Мирчев са надлежно за 27 935 евро и 12 236 евро за последните 2 години, като по този метод бюджетът на Да, България надминава 160 000 евро, а добавйки и рекламата на обединяване Демократична България, сумата доближава 200 000 евро. В различен материал от същата година и на същата медия, към този момент са добавени всички профили и страници, в които е имало реклами на Демократична България, по този начин сумата се удвоява – 400 000 евро.

За интервала 09.08. 2023 година до 06.11.2023 година, единствено във Facebook, най-вече за реклама на своите претенденти в обществената медия са отделили от Демократична България, към този момент дружно с ПП) – 271 783 евро. Данните са от тук. В публикация на БНР от октомври 2023г., излиза наяве, че още веднъж Демократична България и Политическа партия, дават най-вече пари за предизборна реклама в медиите – към 830 000 лева за интервала.

И това са данни, несъмнено, без билборди, други акции, флаери и впрочем. Но другояче пари нямало и се налагали такива угодни за публичното богатство схеми - „ всекидневен кеш “, „ кеш в торби ”, финансиране от добре познати на прокуратурата предприемачи.

А истината е, че просто им трябват пари в брой, с цел да могат да купуват гласове – дали ще дойдат от съдени олигарски, дали ще дойдат от всякакви доста честни предприемачи със стартъпи за милиарди, дали ще са по друга линия – няма никакво значение, значимото е кешът да върви и гласоподавателите им да си имат вяра, че избраниците им борят мафията. И най-страшното е, че лоботомираните им поддръжници в действителност го имат вяра, дори към този момент изясняват из обществените мрежи, че средствата нямали значение, дори методите нямали, значимото е да се борят олигарсите (?). Лошите, де, не техните – положителните.

Политическа партия и Демократична България са си чисто ОПГ, политическо ОПГ, обслужващо разнообразни близки до тях „ предприемачи ”, схеми и поръчки. Но наивният им електорат рупа ли, рупа...

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР